Då jag frågade en bekant som själv har en tvåhjulig liggcykel (HP Velotechnik, Streetmachine Gte) menade han dock att "trike är fantastiskt kul, men inte lika snabba eller bekväma [som tvåhjulingar]." En representant för Nicebike föredrar istället trajkar. Som min bekant skrev så är det förmodligen så att "två eller tre hjul är en smaksak".
Men jag kommer inte skriva så mycket om särskilda märkens och modellers fördelar framför andra här. Jag tänkte nämligen börja min liggcykelfördjupning med en rekognoscering av vilka märken som finns, och hur enkelt det är att få tag på dem i Sverige. Jag har kollat med de återförsäljare som dykt upp i Sverige, parallellt har jag sökt efter märken, och synat deras återförsäljarlista. Det finns sannolikt fler märken, men svenska återförsäljare bör det inte finnas fler av. Annars är de verkligen urusla på marknadsföring. Notera också att jag medvetet har exkluderat velomobiler från kartläggningen. Det är helt klart ett intressant koncept, och kommer förhoppningsvis bli vanligare i takt med att bilbränslena blir dyrare, men att köpa en velomobil är inte aktuellt för mig.
Svenska återförsäljare (10 st):
- Cyclophile (Malmö), tel. 070 - 672 00 40, mejl; Har ingen hemsida. Säljer bara Catrike. Har några modeller hemma.
- Cykelkliniken (Tygelsjö, söder om Malmö), mejl; Hemsidan visar främst cyklar från HP Velotechnik, men enligt mejl "har [de] mest haft samarbete med Hase."
- Cykeltjänst (Södertälje); mejl; Säljer Hase, men de "tar endast hem vid beställning".
- Dalacykel (Orsa); mejl; Har enligt hemsidan en modell av HP Velotechnik hemma, men har även information om Hase.
- Jary (Växjö), mejl; Har flera modeller av HP Velotechnik hemma, kan beställa hem från Hase, M5 och Optima.
- Liggcyklister (Umeå); Säljer AZUB, Challenge och ICE Trikes. Enligt mejl lägger de dock mest vikt vid AZUB.
- Nicebikes/Gundsjöfors Cykel (Örnsköldsvik); Har framför allt AZUB och Greenspeed hemma, men något exemplar av KMX Karts och TerraTrike.
- Karls liggcyklar (Gånghester, utanför Borås), mejl; Har inte lyckats få kontakt med dem. Säljer bara Challange.
- Stanga (Njurunda, utanför Sundsvall); En butik jag missade i min första granskning. Har ganska lite information om vilka cyklar de har. Inga märken är angivna på hemsidan.
- Veloform (Göteborg); mejl; Skriver på hemsidan att de inte har några liggcyklar inne, men att de gärna tar "hem på beställning och kan bistå med kompetent hjälp och goda råd".
Märken
Nedan följer en lista över de liggcykelmärken som jag har kunnat hitta. Några har jag hittat på HPV Sveriges hemsida. Men eftersom många är hämtade från New Yorkska cykelaffären bicyclemans hemsida (BentRider verkar också vara en riktig guldgruva) så är flera av dem svåra att få tag. Därför har jag gjort listor efter åtkomlighet. Först listas märken som går att köpa av företag i Sverige, därefter märken som finns i övriga Norden, därefter Europa, och slutligen övriga.
Säljs av svenska återförsäljare (13 st):
- AZUB (Tjeckien, sedan 2000); Nicebikes och Liggcyklister säljer dem, och har några exemplar hemma. Liggcyklister skriver (i ett mejl) att de föredrar dem. Cykelkliniken finns med på återförsäljarlistan.
- Carbon trikes (Sverige [Bandhagen], sedan 2004); Tycks börja sälja sina relativt dyra trajkar först i år. Verkar bara kunna beställas från företaget direkt.
- Challenge (Nederländerna, sedan 1990); Karls liggcyklar säljer dem.
- Catrike (USA, sedan 2000); Bara trajkar. Cyclophile säljer dem.
- Greenspeed (Australien, sedan 1990); Säljs av Nicebikes. Tydligen har märket nyligen stängt sin europeiska distributionskanal, Nicebikes har enligt egen utsago "precis köpt upp hela europalagret".
- Hase (Tyskland, sedan 1994); Enligt återförsäljarlistan finns märket representerat i fem svenska butiker; Cykeltjänst, Jary, Veloform, Dala cykel och förmodligen också Cykelkliniken tar hem vid beställning.
- HP velotechnik (Tyskland, sedan 1993); Jary har flera modeller, både 2- och 3-hjulingar, hemma. Dalacykel har en trajk (Scorpion) hemma. Cykelkliniken marknadsför några modeller på sin hemsida.
- ICE Trikes (England, sedan 1998); Bara trajkar. Liggcyklister skriver att de har inlett ett samarbete.
- KMX Karts (Storbritannien, sedan 2000); Nicebike säljer dem.
- M5 (Nederländerna, sedan 1983); Jary kan beställa hem.
- Optima (Nederländerna, sedan 1994); Jary kan beställa hem.
- TerraTrike (USA[MI], sedan 1996); Säljs av Nicebikes. Tillverkar bara trajkar.
- Toxy (Tyskland); Cykelkliniken är den enda svenska butik som finns med på återförsäljarlistan, men de verkar inte ha några exemplar hemma.
Säljs i övriga Norden (5 st):
- Lightning (USA[CA], sedan 1977); Tycks närmast säljas i Norge (Grimstad).
- Nazca (Nederländerna, sedan 1998); Tycks närmast säljas i Finland.
- Performer (Taiwan, sedan 1999); Tre norska återförsäljare listas på hemsidan.
- Steintrikes (Tyskland, sedan 2000); Bara trajkar. Säljs närmast i Danmark.
- Trident trikes (USA); Bara trajkar. En norsk återförsäljare anges på hemsidan.
Säljs i övriga Europa (8 st):
- Bacchetta (USA[FL], sedan 2001); Verkar i Europa bara säljas hos en brittisk och ett antal tyska återförsäljare.
- Cycle Genius (USA); Tycks närmast säljas i Schweiz och Frankrike.
- Maxarya (Kanada, sedan 1999); Som närmast tycks den säljas av en handlare i Italien.
- RaptoBike (Nederländerna); Framhjulsdrift. Säljs närmast i Nederländerna.
- Troytec (Tyskland); Deras relativt dyra cyklar säljs bara i Tyskland och Österrike.
- Velokraft (Polen); Hemsidan ger inte mycket information.
- Zephyr (Nederländerna); Säljs enligt hemsidan av nederländska och tyska återförsäljare.
- Zox (Tyskland, sedan 1998); Framhjulsdrift. Tycks bara säljas av tillverkaren själv.
Övriga (8 st):
- Carbent HPV (USA, sedan 2002); Verkar bara finnas i USA.
- Cruzbike (USA/Australien); Framhjulsdrift. Verkar inte finnas i någon europeisk butik, men kan skickas för $200.
- Easy Racers (USA, sedan 1978); Enligt hemsidan säljs de bara i Nordamerika och Sydkorea.
- Linear (USA[NY], sedan 80-talet); Tycks bara säljas i USA (New York).
- Longbikes (USA[CO], sedan 1998); Tycks bara säljas i USA.
- RANS (USA[KS], sedan 1979); Jary säljer RANS-cyklar men det tycks inte vara liggmodeller.
- Sun (USA[FL], sedan 1972); Tycks bara säljas i USA (södra Florida).
- Volae (USA[WI]); Tycks bara säljas i USA.
Ska du använda den för långcykling tror jag en tvåhjulig liggcykel är att föredra eftersom du då enkelt kan ta den på tåg eller skicka med flyg. Vi har flera gånger flugit ner i europa och cyklat hem eller tvärt om. Det är också smidigt att kunna ta tåget en liten sträcka om den verkar väldigt backig eller man behöver spara lite tid. Det tror jag blir knepigt med en vanlig trike om den inte går att fälla ihop.
SvaraRaderaVi har gjort långturer på både mountainbikes och liggcyklar... gissa vilket vi föredrar.... ;o)
Bengt Falke
Hej
SvaraRaderaJag har i sommar drabbats av samma åkomma som dig. Kollat Youtube-klipp på nätterna och letat på nätet efter information och återförsäljaren.
Jag är 60+ och 100+ och vill ha en bekväm cykel för motion på cykelvägar och småvägar. Jag skall inte jobbpendla eller köra långdistans. Det finns ju många olika typer av liggcyklar och några har jag till slut kunnat prova. En låg tvåhjulig landsvägsmaskin var inget för mig. Det var alldeles för svårt att hålla balansen och längden ger opraktiskt stor svängradie. sittpositionen).
Det finns ju också tvåhjuliga sittcyklar med högre sittställning som är lättare att hantera. Men med benen rakt fram och kroppshyddan över det lilla framhjulet kände jag mig inte bekväm.
Jag provat tre olika trehjuliga liggcyklar och denna typ känns helt rätt för mig. Låg sittställning minimerar vindmotståndet. Eftersom man inte behöver tänka på balansen kan man gneta sig uppför backarna på en låg växel. Man sitter nära marken och det känns som att åka gokart.
Jag provade är en Gekko hos Jary i Växjö (han har en bra uppsättning democyklar). Den hade bra sittställning och stabil styrning. Den Gekko som jag provade var hopfällbar på ett enkelt och elegant sätt utan att man behövde ta bort några delar. Hopfälld blir cykeln ett mycket kompakt paket som tyvärr är för brett och svårt att få grepp om för att man skall kunna bära den bekvämt. Cykeln full av tyska tekniska finesser, men det gör den ganska dyr. Den modell som jag provade kostade ca 24.000 kr.
Sedan provade jag en KMX Viper hos KMXkarts i Stockholm. Grundpriset för den är bara 13200 kr men då får man slutmontera den själv. Det är en robust cykel med ram av
fyrkantsrör och den är ej fällbar. Man sitter mycket lågt på ett smalt plastsäte och det gjorde att jag varken kunde sätta mig eller resa mig upp med värdighet. Samma typ av växelreglade som Gekkon. KMX är inte en elegant cykel utan mer ett robust sportredskap. Du missade för övrigt KMX karts i din sammanställning. Företaget drivs av två kunniga unga grabbar med små resurser. Dom har en democykel i centrala Stockholm
som man kan provköra och en bra hemsida (KmxKarts.se).
Slutligen fastnade jag för en Greenspeed GT3 från Nicebikes i Örnsköldsvik. Den liknar Gekko men med lite färre finesser och ett mycket lägre pris (17900 kr i grundutförande). Den går att fälla ihop nästan lika enkelt som Gekko, men man tar bort sättet innan bakre delen av ramen fälls fram över framaxeln. Utan
säte och med mindre hjuldimension blir paketet mer kompakt än för Gekkon vilket är en stor fördel för mig som behöver kunna frakta cykeln i en trång bil och ställa in den i ett litet förråd. GT3 har en broms på vardera framhjulet (som dom andra cyklar jag provat) men en smart utformad styrmekanik gör att man kan
bromsa med bara en broms utan att de påverkar framhjulens riktning (fungerar faktiskt). Svängradien är mindre än för en vanlig cykel. Hjulen är bara 16" vilket gör att sittställningen
blir nästan lika låg som på KMX men eftersom sätet är bredare kan man ta stöd i det med ena handen och i centralröret framför framaxeln med andra handen när man sätter sig ner. Jag kan därför sätta mig och resa mig upp utan problem. Eftersom hjulen är så små kommer bakre växlingsmekanismen väldigt nära marken och utväxlingen räcker nog inte riktigt till för dem som har kraft att köra riktigt fort (det räcker dock gott och väl för mig). Jag gillar växelmanövreringen med vipparmar i ändan på styrhandtagen.
Hade gärna önskat mig fjädring, men då hamnar man i en helt annan prisklass. Genom att sätet fjädrar har jag ännu inte haft några större problem med komforten. Den kan kanske bli lite bättre med "ballongdäck" särskilt på bakhjulet. Största nackdelen med den lilla hjuldiameterna är att man får ta det lungt över
trottoarkanter och andra liknande hinder. Gekkon hade fler eleganta detaljer och finesser, men Greenspeed hade rätt kombination av pris och funktioner för mig.
Anders Ehrlemark
Jag provcyklade också KMXen i Stockholm, de sa att det fanns parkeringsbroms på den som man skulle trycka in för att man skulle sätta sig med "värdighet".
SvaraRaderaBeställde sedan av dem (kmxkarts.se), bra priser och riktigt rolig trike. Rekommenderas!
bor du i Stockholm och cyklar på din trike fortfarande?
Raderabor du i Stockholm och cyklar på din trike fortfarande?
RaderaEn sak att ta fasta på är att det på senare år hänt en del när det gäller transport. Jag blev själv glatt överaskad när jag vid kontakt med Optima fick veta att de tar €50 för att skicka en cykel. Beställde nyligen en sätesdyna från Holland och där var det fri frakt. En framgaffel skickades från Tyskland för några hundralappar. Har väl att göra med att det finns så många olika speditörer som har annan differentiering på priserna jämfört med vad man var van vid från gamla posten. Vill minnas att jag fick ett prisförslag på att skicka en cykel inom Sverige vilket låg mellan 1000 och 2000 kr.
SvaraRaderaKul med sådant engagemang! :) Hoppas att liggcykelintresset kan smitta av sig på fler, så att de större butikerna kan börja ta in några modeller.
SvaraRaderaVerkligen spännande läsning...tack! Jag går i samma tankar som du...och har av det jag hittat på nätet, mest fastnat för ICE, speciellt Adventuremodellen...har du hittat något om denna?
SvaraRadera/Henrik
Samma fluga som slagit mig, har 3mil hemifrån till jobbet, och jobbar som cykelreparatör.. nu kör jag bil..
SvaraRaderatänkte mig en magliggcykel, huvud framåt.
Något svårt att hitta! http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bauchliegerad.jpg
http://www.bicycleman.com/history/images/prone_lg.jpg
Så funderingarna går nu på vansinnet att bygga själv!?
Jag såg min första liggcykel någonsin, på youtube i december 2014. Jag blev störtförälskad, det var en trike från ICE. Jag läste allt jag kom över och tittade på allt jag kunde hitta. Jag fick tag på en återförsäljare, (Liggcykelcenter i Umeå) Efter många besvärande frågor från mig under långtid, kunde jag hämta min cykel i Mars 2015. Det blev en fullfjädrad trike från tyska HP, modellen heter Scorpion fs 26. Tyvärr måste jag ha bilen i jobbet, men jag har ändå hunnit cykla 130 mil både på Åland, Gotland och hela Göta Kanal. En drömcykel, inga smärtor någonstans, trots att jag inte cyklat en meter på 20år.
SvaraRaderaEn skön känsla att krypköra med cykeln eller stanna helt utan att sätta ner foten för att hålla balansen. En mycket nöjd liggist från Stockholm.
Bilder finns att se på Instagram Callaway.golf
/Michael
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera